MENTOR – Kellele? Milleks?

28.11.2023

Lasteaiaõpetaja amet on väga keeruline ja samal ajal rõõmutoov. Töö nõuab mitmekülgseid oskusi ja pühendumust laste arengu toetamiseks. Mentorlus selles valdkonnas on ülioluline ning sellel on sügav mõju õpetajate professionaalsele kasvule ja enesekindlusele.

Mentor aitab lasteaiaõpetajal lahendada erinevaid olukordi, mis võivad tekkida lastega töötades. Näiteks, kuidas lahendada konflikte rühmas, kuidas toetada erivajadustega lapsi või kuidas luua toetavat õpikeskkonda. Õpetaja saab praktilisi nõuandeid ja kogemusi, mis on omandatud aastate jooksul ning aitab uuel õpetajal kiiremini kohaneda laste individuaalsete vajadustega.

Mentor toetab õpetaja enesekindlust ja enesearendamist. Olles uues rollis või olukorras, võib tekkida ebakindlus ja kahtlused enda võimetest. Mentor julgustab õpetajat usaldama oma oskusi ja aitab tal näha oma tugevusi ning nõrkusi objektiivsemalt. See annab kindluse teha teadlikke otsuseid ja usaldada ennast.

Lasteaiaõpetaja töö võib olla väljakutsuv ja emotsionaalselt raske. Mentor pakub tuge, kuulates õpetaja muresid ja rõõme ning pakkudes toetust, et säilitada positiivset suhtumist ning vältida läbipõlemist.

Mentori omamine hindamatu väärtusega. See toetab õpetaja arengut nii professionaalsel kui isiklikul tasandil ning loob tugeva aluse tulevastele saavutustele laste arengu toetamisel ja õppeprotsessis.

Kuid siin tuleb meeles pidada, et õpetaja peab ise tahtma areneda, õppida ja katsetama erinevaid lähenemisi enda töös.